Conceptintegratie – de sleutel tot innovatie én een beter verdienmodel

FutureFarm – meer dan een boerderij

FutureFarm is in de eerste plaats een boerderij. Een veehouderij. Maar niet zomaar één. FutureFarm transformeerde in twintig jaar tijd van een regulier melkveebedrijf tot een circulaire koploper in duurzame landbouw. Het kloppende hart van de FutureFarm bestaat nog steeds uit 180 melkkoeien, maar daaromheen draait inmiddels een compleet circulair systeem: van duurzaam vlees en mono-mestvergisting tot eendenkroosteelt, energieproductie, en een experimenteerlocatie waar boeren, bedrijven, onderzoekers en studenten samenwerken.

Conceptintegratie als sleutel

Op FutureFarm draait het om meer dan losse innovaties. We brengen ideeën, technieken en systemen samen tot één samenhangend geheel. Dat noemen we conceptintegratie. Zo zijn reststromen van het ene proces – zoals mest of CO₂ – grondstof voor het volgende. Alles op het erf is met elkaar verbonden: van melk tot mest, van energie tot eiwit, van kennis tot praktijk. Dit leidt tot een circulair en emissiearm bedrijfsmodel dat werkt in de praktijk én op de bankrekening.

Circulair verdienmodel

Door deze koppelingen ontstaat een nieuw verdienmodel:

  • Groen gas uit mestvergisting
  • Verkoop van duurzaam rundvlees via korte ketens (o.a. in eigen vleesautomaat en streekwinkel)
  • Lokale eiwitproductie (eendenkroos) als alternatief voor soja-import
  • Energieopwekking via zonnepanelen en benutting van restwarmte
  • Kostenbesparing door robotisering (melken, voeren, mest schuiven)

Dankzij automatisering stijgt de arbeidsproductiviteit en wordt het werkplezier groter. Boeren kunnen hun erf letterlijk even verlaten.

Morgen grijpt alles in elkaar

We zien een toekomst waarin: koeien worden gemolken. Mannelijke kalveren op op het bedrijf blijven voor vleesproductie. Hun mest wordt, samen met stro, vergist. Het biogas levert energie op, de CO₂ voedt het eendenkroos, digestaat wordt gescheiden in dikke en dunne fracties: de dikke fractie wordt teruggebracht naar het land, de dunne fractie wordt gestript tot kunstmestvervanger. De geproduceerde eiwitten gaan via geautomatiseerde voersystemen terug naar de koeien. Zo sluiten we de kringlopen – op het erf zelf.

De regeneratieve en kruidenrijke percelen versterken bodemleven en biodiversiteit. Alles werkt samen. Dat is conceptintegratie.

Onze robots melken de koeien, monitoren hun gezondheid, voeren alle dieren vanaf de tweede week van hun geboorte. Het verlicht de fysieke inspanning op de boerderij en vraagt om de medewerker van de toekomst die op dit verregaand gerobotiseerde en gedigitaliseerde bedrijf zich thuis voelt.

Samenwerking met onderwijs en bedrijven

Geen innovatie zonder samenwerking. FutureFarm werkt met onderwijsinstellingen zoals Aeres en HAS green academy, bedrijven zoals Lely en Biolectric en dienstverleners zoals Rabobank en Flynth. Studenten doen onderzoek, bedrijven testen hun technologieën en boeren leren van elkaar. Deze kruisbestuiving zorgt voor kennis, vertrouwen en schaalbare toepassingen.

De samenleving profiteert mee

Door al deze innovaties:
– daalt de uitstoot van stikstof, methaan en CO₂
– daalt de afhankelijkheid van import (zoals soja)
– stijgt de biodiversiteit
– worden voedselketens transparanter
– worden boeren weer trotse, zichtbare schakels in het systeem

Van theorie naar praktijk

Op FutureFarm zijn innovaties geen experiment in een lab, maar dagelijkse realiteit:
– Emissiearme roundhouse-stallen met potkoeling
– Mestvergisting met stikstofstripper en restwarmtebenutting
– Verticale eendenkroosteelt met CO₂ uit de vergister
– Gerobotiseerde voersystemen en datagestuurde bedrijfsvoering
– Verantwoord Vechtdal Vlees in eigen automaat en winkel

De optelsom van deze technieken maakt de boerderij toekomstbestendig én winstgevend.

Erkenning voor het totaalconcept

In 2023 werd FutureFarm uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Een onafhankelijke vakjury roemde de manier waarop ecologie, economie en ondernemerschap hier samenkomen in een realistisch en schaalbaar voorbeeldbedrijf.

 

“Innovatie is pas waardevol als het werkt in de modder van de praktijk. Dáár ligt de kracht van FutureFarm: denken én dóen.”