
FutureFarm – meer dan een boerderij
FutureFarm is in de eerste plaats een boerderij. Een veehouderij. Maar niet zomaar één. FutureFarm transformeerde afgelopen twintig jaar van een reguliere melkveehouderij tot en heuse FutureFarm. Het kloppende hart van de FutureFarm is nog altijd het melkveebedrijf met 180 melkkoeien die net als op ieder ander bedrijf dagelijks worden gemolken. Daarnaast breidde familie Back hun activiteiten de afgelopen twintig jaar uit met o.a. een duurzaam vleesveebedrijf, mono-mestvergisting, eendenkroosteelt, een groepsaccommodatie, streekwinkel én een experimenteerlocatie voor innovatie binnen de landbouwsector.
FutureFarm Experimenteerlocatie
FutureFarm test innovaties, voert proeven uit en ontwikkelt nieuwe technologieën en toepassingen. De kennis die wordt ontwikkeld, deelt FutureFarm met collega ondernemers, overheden, onderzoekers en onderwijsinstellingen en bezoekers van de boerderij. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen van over de hele wereld het bedrijf dat gevestigd is in Oud Lutten in provincie Overijssel.
Samen vinden we oplossingen voor de opgaven van morgen!
Veel koeien betekent veel mest
Tijdens corona besloot BoerBack om alle dieren die op het bedrijf geboren worden aan te houden, waardoor het dieraantal behoorlijk toenam. In een bedrijf met 180 melkkoeien worden bijna 200 kalfjes per jaar geboren, en die moeten allemaal ergens opgroeien. Hiervoor is een duurzame en passende oplossing gevonden: een emissiearm stalconcept het Roundhouse. Hier lees je meer over emissiearme stalconcepten en dierwaardigheid. Anno 2025 bestaat FutureFarm uit een melkveehouderij met 180 melkkoeien, een vleesveebedrijf met 240 vleeskoeien en bijhorend jongvee – in totaal zo’n 500 koeien.
Best veel koeien. En veel koeien betekent veel mest, waarvoor al sinds 2018 oplossingen gevonden worden, waaronder: mestvergisting.
Mest verwaarden “het nieuwe goud”
Het ‘verwaarden’ van mest is ontstaan uit een visie op duurzaamheid en innovatie. In 2018, toen de landbouwsector werd geconfronteerd met strengere milieuregels en hogere kosten voor mestverwerking, zag BoerBack deze uitdagingen als een kans om het bedrijf te transformeren. Het doel van FutureFarm was om mest niet langer als afvalproduct te beschouwen, maar als een waardevolle grondstof voor energieproductie, bodemverbetering en milieuwinst.
De eerste installatie
Na het aanvragen van een SDE+-subsidie, het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek en het informeren van de buurt, werd in 2019 de eerste installatie gebouwd. In zijn soort de eerste in Nederland. Het biogas dat deze vergister produceerde werd op locatie opgewaardeerd tot aardgaskwaliteit en werd direct op het gasnet geleverd. De installatie leverde genoeg gas voor zo’n 350 gezinnen! En bestond uit een anaerobe vergister, een mestbassin, een houtkachel en twee opslagsilo’s.
Het is jammer dat de installatie als gevolg van een hele reeks oorzaken nooit zijn maximale productie bereikt heeft. Hoewel een faillissement in 2023 niet kon worden voorkomen, beschouwt FutureFarm deze periode als een leerproces. “We waren een van de eersten en hebben met elkaar veel geleerd. De lessen die we geleerd hebben en de fouten die voorkomen hadden kunnen worden, delen we nu met andere ondernemers die met vergisting aan de slag gaan.” Met deze ervaring op zak, bereidt BoerBack Biogas zich in 2024 voor op een doorstart. Met nieuwe partners en met de technolgie van nu.
“The only constant is change”
Biogas, stikstofstippen en evolutie van mestverwerking
Samen met samenwerkingspartner Biolectic, een toonaangevende leverancier van biogastechnologie wordt een nieuwe installatie ontworpen met focus op bewezen technologieën en procesoptimalisatie. FutureFarm gebruikt inzichten uit Denemarken en Duitsland tijdens de ontwikkelingen van de nieuwe installatie. In deze landen zijn biogasinstallaties al verder ontwikkeld. De nadruk ligt niet alleen meer op biovergisting, maar ook emissiereductie en slimme energieconcepten. Belangrijke nieuwe componenten zijn onder andere:
- Stikstofstripper: hiermee wordt stikstof uit de dunne fractie gehaald en omgezet in ammoniumsulfaat of ammoniumnitraat, wat als kunstmest kan worden gebruikt.
- Compostering van dikke fractie: digestaat wordt gescheiden in een dunne en dikke fractie. De dikke fractie wordt gecomposteerd en verkocht als hoogwaardige compost.
- Bufferopslag: voor een efficiëntere verwerking van meststromen.
- Warmte efficiency: de warmte uit het verwerkingsproces wordt gebruikt binnen het vergistingsproces om zo het energieverbruik van de totale installatie te verminderen.
De nieuwe fase van het project richt zich ook op voortdurende innovatie. FutureFarm werkt samen met universiteiten en onderzoeksinstellingen om nieuwe methoden te ontwikkelen voor het verbeteren van de gasopbrengst en het minimaliseren van afvalstromen. “We zien dit niet als een eindproduct, maar als een proces dat altijd beter kan”.
Toekomstvisie
Mestvergisting is een stap in de richting van volledige kringlooplandbouw, waarbij níets verloren gaat. De sleutel tot succes ligt in innovatie, samenwerking en het continue aanpassen aan veranderende omstandigheden. “We staan aan het begin van een nieuw tijdperk in landbouw en energieproductie. Dit project laat zien wat er mogelijk is als we technologie en duurzaamheid samenbrengen.”
Het zou geweldig zijn als elke boer toegang heeft tot betaalbare en efficiënte biogasoplossingen. Hiervoor is schaalvergroting en samenwerking cruciaal.
“We moeten buiten de traditionele kaders denken en zoeken naar samenwerkingen die verder reiken dan alleen de landbouwsector. Duurzaamheid kent ten slotte geen grenzen”.