Minister Adema bezoekt Future Farm Lutten

Een impressie van boerin Netty Wakker, moeder, organisatietalent en werkzaam ook voor Kennispoort Regio Zwolle. “Het was een hele eer voor ons als agrarisch bedrijf dat we de nu demissionaire minister Adema mochten ontvangen met een lunch en een rondleiding. Een gevolg van een eerder dit jaar uit zijn handen ontvangen award van Agrarisch Ondernemer van Nederland 2023 voor de Future Farm. Ondanks tropische temperaturen en overal bouwwerkzaamheden was het zeker wel een gewenst bezoek. Wat het bezoek extra leuk maakte was het feit dat onze kinderen door het ministerie ook uitgenodigd waren om een hapje mee te eten. Aangezien we nu al een paar jaar ons eigen vlees verkopen (www.mastermeat.nl) was het duidelijk dat naast de soep de carpaccio ook tussen de geserveerde broodjes zat.”

Minister Adema bezoekt Future Farm Lutten

Natuurlijk ging het daarbij over ons bedrijf. Over het verleden, want boer Back senior had minister Adema in maart ook ontmoet. Maar vooral ook veel over de toekomst. Want welke toekomst is er voor een circulaire onderneming als Future Farm. Wat kan en mag nog binnen de alsmaar strenger wordende beleidskaders? En met de a.s. verkiezingen in aantocht: hoeveel ruimte is er nog voor agrarisch ondernemen in Nederland?”

Over idee en pleidooi

Netty: “We hebben een pleidooi gehouden voor meer vertrouwen richting de agrarisch ondernemers. Ons idee is: geef de boeren de ruimte om zelf oplossingen te onderzoeken en te creëren voor de uitdagingen van deze tijd. Voor duidelijke kaders en realistische doelen om zo uit de kramp van de toenemende regelgeving van onder andere kalenderlandbouw te komen. Ook hebben we een oproep gedaan om samen met boeren en tuinders te verkennen welke regelingen wel gaan werken en nodig zijn om zo meer samen te werken dan tegen elkaar te werken. Om te stoppen met kibbelen over geld en budgetten beschikbaar te stellen waar boeren gebruik van kunnen maken. Om per gebied van onderaf te kijken wat kán en wat er mogelijk is om zo van onderaf een gebiedsagenda op te stellen en beschikbare landbouwgronden in het gebied te houden. En tenslotte om een boerenadviesraad in te stellen met ondernemers van nu en van de toekomst om zo beleid en praktijk dichter bij elkaar te brengen. Nu hopen we maar dat er iets van onze goede raad blijft hangen.”

De praktijk van de toekomst in

“Na de lunch volgde de rondleiding over ons bedrijf. De basis is en blijft bij ons als Future Farm nog steeds de melkveehouderij waar ‘onze’ dames dagelijks voor de verse melk zorgen. Alle dieren die bij ons geboren worden blijven bij ons. De dames gaan naar de melkveehouderij en onze jongens groeien bij ons in de buitenlucht op en vormen de basis van ons lekkere MasterMeat vlees. Omdat we zo min mogelijk soja uit Zuid Amerika willen importeren en onze dieren zo natuurlijk mogelijk willen voeden, telen we eendenkroos wat we als nieuwe eiwitten voeren aan onze dieren.”

Over energie en groen gas

”Daarnaast brengen de zonnepanelen op de daken van onze stallen elektriciteit op die we rechtstreeks leveren aan het net. Binnenkort starten we weer met het vergisten van onze eigen mest en de mest van andere boeren om zo groen gas te kunnen produceren en te helpen het mestprobleem op te lossen. Voor onze runderen hebben we vier jaar geleden een ronde open stal gebouwd, een roundhouse. Op dit moment bouwen we een tweede voor ‘onze’ dames die een kalfje krijgen. Er was dus best wel wat te zien tijdens de rondleiding. De roundhouse, eendenkroos en de vergisting van mest hadden de interesse van de minister die met name – naast de dierwaardigheid – geïnteresseerd was in de samenhang van alle dingen bij ons op het bedrijf.”

Eigen ontwikkelingen bij boer Back

”Naast alles wat te zien en te beleven viel was minister Adema ook geïnteresseerd in de systemen erachter; hoe verkoop je nou je eigen vlees en aan wie? Want dat doen we al jaren online via onze eigen webshop. Daarnaast hebben we onlangs onze eigen Boer&land winkel geopend in Coevorden. Daar verkopen we naast het diepgevroren vlees van onze eigen runderen ook andere producten rechtstreeks van de boer en van het land zoals varkens- en kippenvlees, eieren, worst, kaas, zuivel, wijn, olie, dranken, ijs, jam. En zijn er ondertussen al een aantal restaurants waar ons vlees geserveerd wordt. Want een ding staat vast, als de agrarische sector moet veranderen dan kan dat alleen als we met elkaar elke dag weer de keuze maken om dat mogelijk te maken.”

adema1

Demissionair Minister Adema zelf aan het woord

Adema zelf was er trots op wat de regio allemaal doet. “Op boeren die in lokale samenwerking in een korte keten tot een markt willen komen. Met een goed verdienmodel waarin ik ook de banken naast mijn ministerie zal stimuleren mee te doen. Te meer daar de regionale producten steeds meer in the picture komen. We moeten de sector meer gaan vertrouwen om met pragmatische oplossingen te komen en die te kunnen gaan uitvoeren. Dat boeren daarbij met elkaar pogen zakelijke en moderne business modellen op te zetten is gewoon goed. Aan de slag gaan dus om in overleg de doelen van de boeren zelf een uitwerking te kunnen geven.” Over de natuur: “De veranderende omstandigheden maken dat het werken met en in de natuur geen onwerkbare omstandigheden moet opleveren. De verantwoordelijkheden moeten daarbij op het juiste niveau komen te liggen.”

future farm x adema
eendenkroos
Minister Adema bezoekt Future Farm Lutten